statystyka Artykuły Najlepsze Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Najlepsze sardyńskie restauracje wg Tripadvisor

W pierwszej dziesiątce najlepszych restauracji na Sardynii wg Tripadvisor królują gospodarstwa agroturystyczne. I nie bez racji. Są one najodpowiedniejszym miejscem, gdzie posmakować prawdziwej kuchni sardyńskiej za nie aż takie duże pieniądze.

dania

Opłata jest stała i waha się od 28 do 50 euro za posiłek. Nie szukajcie menu, bo go nie znajdziecie. Je się to, co jest. A to co jest zależy od pory roku. Szanujące się gospodarstwa agroturystyczne, te prawdziwe, a nie podszywające się pod nie lokale, w których na stołach lądują hiszpańskie warzywa z supermarketu, wszystko produkują same. Np. Montiferru ma ponad 100 ha ziemi, na której gospodarze uprawiają dosłownie wszystko, co się da. Czasami można wybrać między menu "piccolo" (małe) i "grande" (duże). Czy zdecydujecie się na jedno czy drugie, przychodźcie porządnie wygłodniali. Zdarza się, że lunch zaczynający się o 13 skończycie o 18, a już minimum będziecie siedzieć przy stole ze dwie i pół - trzy godziny. To są uczty, których się nie zapomina. Najpierw na stół wjeżdżają zakąski (niektórzy w niektórych miejscach doliczyli się ich nawet 18!) i już po nich właściwie można by przestać. A tutaj jeszcze przynajmniej dwa pierwsze (ravioli, pasta), po nich tradycyjnie pieczony prosiak lub baranina, do tego ziemniaki, sałata, a na zakończenie deser. Po deserze obowiązkowo kawa i "amazza caffè" w postaci mirto lub limoncello (cudowne określenie na likier znaczące dosłownie "zabójca, pogromca kawy"). 

La Kustera:

la kustera

Niewątpliwą zaletą gospodarstw agroturystycznych jest, iż napoje (woda, wino domowe, kawa, likier) są wliczone w cenę, a gospodarze trunków raczej nie szczędzą. 

Wiekszość gospodarstw agroturystycznych serwuje menu mięsne. Jeśli jesteście wegetarianami, to warto uprzedzić gospodarzy, z pewnością będa mieli dla was smaczną alternatywę. Menu rybnego należy szukać w "ittiturismo" - gospodarstwach rybnych, które znajdują się w pobliżu zbiorników wodnych lub morza. W ogóle, nim się wybierzecie na sutą ucztę, zawsze lepiej zadzwonić, by się upewnić, że restauracja jest czynna i zamówić sobie stolik. Gospodarstwa agroturystyczne mają różne godziny otwarcia w zależności od pory roku i napływu potencjalnych klientów. 

A oto lista:

1. Agriturismo Montiferru, Scano di Montiferro (okolice Macomer), tel 0039 3335704060, cena restauracja 28 - 35 euro - najłatwiej jest dojechać z Macomer drogą SP43, która prowadzi do Santu Lussurgiu, po kilku kilometrach należy skręcić w prawo (jest dyskretny znak w brązowym kolorze, trzeba uważać, żeby nie przegapić)

2. Agriturismo Su Stai, Sanluri, GPS N 39.495646,  E 8.863027, B&B (32 euro noc/os.), prowadzą projekty edukacyjne dla szkół (np. "wychowaj owieczkę"), tel 0039 328 2814843, cena rest. 30 - 35 euro

3. Agriturismo Candela, Arzachena, z Arzachena drogą SP14 w stronę Luogosanto, po kilku kilometrach przy kierunkowskazie (Candela) skręcić w lewo w piaszczystą drogę;  B&B, tel. 0039 329 9660095, cena rest. 35 euro

4. Agriturismo Il Nuraghe, Muravera, GPS N 39.19054 E 9.31550, B&B 30 - 40 euro noc/os. rest. 30 - 35 euro

5. Agriturismo Calavrina, Bitti, GPS: N 40.5290695002, E 9.39881960707 B&B 35 euro noc/os., tel. 0784 413056, 0039 329 4310749, projekty edukacyjne dla szkół, menu dla wegetarian i osób na diecie bezglutenowej, cena rest. 30 - 35 euro

Ovile Bertarelli:

ovile

6. Ovile Bertarelli, Baunei (Altopiano di Golgo), z Baunei w stronę Altopiano Golgo, 3 km piaszczystej drogi, da się przejechać każdym samochodem, za małą opłata (5euro) można poprosić właścicieli o podwiezienie z Baunei, należy rezerwować. W 2013 Ovile* Bertarelli otrzymało I nagrodę UNESCO w corocznym konkursie dla przedsiębiorców za "wymowny przykład ochrony dziedzictwa kulturalnego, naturalnego i tożsamości regionalnej, który waloryzuje tradycyjne owczarstwo oraz stoi na straży niezwykłego piękna krajobrazu". tel. 0039 349 1446295, cena 28 euro, właścicielka jest tak miła, że zazwyczaj nie pobiera opłat od dzieci! 

7. Pescheria Il Delfino, via Fratelli Cervi 3, Sestu, sklep rybny i gastronomia, świeże ryby, owoce morza i gotowe pyszności na wynos, tel. 070 231 0054,  5 - 20 euro 

8. Agriturismo La Kustera, (Arzachena - Sant'Antonio di Gallura), pięknie o zachodzie słońca, tylko kolacje, od 20 30, konieczna rezerwacja, z drogi Arzachena - Sant'Antonio di Gallura SS427 skręcić przy małym niebieskim znaku (La Kustera), rest. 30 - 35 euro

9. La Fattoria** di Agostino Panzali, przy drodze SS 292, km 115,7 w Riola Sardo, tel. 0039 348 2100108, 30 - 35 euro

10. I Mille, wyspa Caprera (archipelag La Maddalena), bar kanapkowy w lasku sosnowym, 3,50 - 10 euro

Na koniec mała uwaga. Klasyfika Tripadvisor zmienia się z dnia na dzień, więc możliwe, że kiedy doń zajrzycie w pierwszej dziesiątce będą inne restauracje. Nie zmienia to fakty, że powyżej wymienione należą do najlepszych na Sardynii. 

* ovile - owczarnia, zagroda

** fattoria - gospodarstwo, farma

środa, 28 stycznia 2015, polonia-sardynia
Tagi: kuchnia
Zapytania dotyczące wakacji/pobytu na Sardynii, wycieczek lub wynajmu mieszkań proszę kierować na: polonia-sardynia@gazeta.pl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/02/08 13:48:17
No tak, jedzenie na turystycznej trasie to ważna rzecz. Smakując odmiennej kuchni smakuje się cały region, w którym jest się w odwiedzinach. Oby portal się nie mylił ;)
-
Gość: polonia-sardynia, *.clienti.tiscali.it
2015/02/10 10:12:08
Jedzenie na Sardynii w ogóle jest smaczne. Nawet w sieciach dużych supermarketów (np. Auchan) są stoiska sardyńskich produktów - kosztuja więcej, niz sieciowe, ale warto przynajmniej posmakować!
-
2015/02/25 12:49:18
Z chęcią zasmakowałbym sardyńskich specjałów, miejmy nadzieję, że kiedyś uda mi się odwiedzić to cudowne miejsce oraz przynajmniej jedną z restauracji o których mowa:)